arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe onderhoud ik een beukenhaag?

Hoe onderhoud ik een beukenhaag?

Wanneer mensen een mooie haag rond hun tuin willen dan wordt er veelal gekozen voor de beuk. Het is een plant dat makkelijk is om te onderhouden, bovendien houdt de plant zijn blad in de winter. In de herfst zullen de bladeren wel verkleuren en dor worden maar ze vallen niet van de plant af. Dit is belangrijk om de functie van de haag te garanderen, u behoudt gewoon uw privacy!

Wat is het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk?

Het kan nogal verwarrend zijn maar een beukenhaag is niet hetzelfde als een haagbeuk. De beukenhaag is duidelijk te herkennen in de wintermaanden omdat deze zijn blad behoudt. Een haagbeuk zal zijn blad verliezen in de koude maanden. Een ander verschil kunt u zien aan de bladeren, de beukenhaag heeft glanzende bladeren in tegenstelling tot de ruwe bladeren van de haagbeuk. In de zomer is de haagbeuk dichter begroeid, bovendien groeit deze het best op kleigrond. De beukenhaag houdt meer van zandgrond, is minder dichtbegroeid in de zomer, maar behoudt wel zijn bladeren in de winter.

Beukenhaag in twee kleuren

De beukenhaag bestaat in twee verschillende kleuren, de groene haag en de rode variant. De rode beukenhaag is een prachtige haag vanwege de donker rood glanzende bladeren. Het is een ander type beuk, maar met ongeveer dezelfde eigenschappen en benodigde verzorging. Als u van plan bent om een beukenhaag te planten dan is het belangrijk om te weten dat de rode beuk een stuk duurder is dan de groene beuk, soms wel drie keer zo duur.

Het planten van een beukenhaag

U kunt het best de beukenhaag planten in de wintermaanden, behalve wanneer het streng vriest. Het voordeel van het planten in de wintermaanden is dat de wortels dan goed op kracht zullen zijn wanneer het voorjaar aanbreekt. Groene beukenhaag planten zijn bovendien het voordeligst in de wintermaanden, u koopt ze dan met kale wortel. Beukenhaag planten in pot kunt u alleen kopen in de lente tot eind zomer, deze zijn veel hoger in prijs.

Wanneer u een beukenhaag gaat planten zet ze dan alleen met de wortels in de grond. Graaf een rechte geul die niet te diep is. Daarin kunt u het best een goede bodemverbeteraar strooien, hier zitten voedingsstoffen in en bepaalde schimmels die de plant nodig heeft om voeding op te nemen.

Voor een normale haag kunt u het best 5 bomen planten per meter. Heeft u liever een brede haag? Plant dan een dubbele rij met 8 planten per meter. Plaats de beukenplanten zigzagsgewijs en houdt 40 cm ruimte tussen de twee afzonderlijke rijen.

Het snoeien van de beukenhaag

U kunt uw beukenhaag het best twee keer per jaar snoeien, een keer in het voorjaar (mei/juni) en een keer in de herfst (september). U kunt de haag flink terugsnoeien als u dat wilt, maar snoei nooit terug tot op de stam. De beukenhaag kan hier namelijk niet goed tegen. Voor het snoeien gebruikt u een handmatige of elektrische heggenschaar. Snoei de haag nooit wanneer het heel warm en zonnig is, want de bladeren zullen dan verbranden. Om ervoor te zorgen dat alle bladeren voldoende licht krijgen kunt u de haag het best taps snoeien.

Het bemesten van de beukenhaag

Om een optimale volle beukenhaag te krijgen kunt u de haag het best twee keer per jaar bemesten met organische meststof. Er bestaan producten speciaal voor haagplanten. De bemesting dient plaats te vinden in het vroege voorjaar (maart-april) en een keer in de zomer (juni-juli). Strooi de mest aan beide kanten van de haag en verdeel dit met een hark in de grond.

Laat uw beukenhaag verzorgen door Hovenier Tuinier

Woont u in Brielle, Waddinxveen of Ridderkerk en kan uw beukenhaag wel een goede verzorging gebruiken? U zou het dan ook kunnen laten doen door een vakkundige hovenier. Hoveniersbedrijf Tuinier werkt vanuit Krimpen aan de IJssel. Wij verzorgen tuinen in en rond Rotterdam met grote liefde voor ons vak.

Heeft u een beukenhaag en wilt u deze laten onderhouden? Neem dan gerust contact met ons op! U kunt ons natuurlijk altijd bellen, maar u kunt ook ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

hoveniersbedrijf rotterdam

Misschien interessant?

Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies