Tuinonderhoud februari
5 min. leestijd

Tuinonderhoud februari

Heeft u een mooie tuin en hecht u daar veel waarde aan? Wilt u graag weten wat u in de maand februari allemaal kunt doen in uw tuin? In dit artikel praten wij u bij over wat u kunt doen op het gebied van tuinonderhoud in de maand februari.

Allereerst is het handig om in kaart te brengen wat wij verstaan onder tuinonderhoud. Simpelweg is het begrip tuinonderhoud te splitsen in vier belangrijke aspecten, namelijk:

Iedere maand van het jaar vraagt uw tuin op het gebied van deze vier hoofdzaken wat anders van u. Om fouten in het onderhouden van uw tuin te voorkomen is het van belang dat u elke maand de do’s en dont’s weet. We zitten inmiddels alweer in februari en dat betekent dat we langzamerhand richting het voorjaar kruipen. Het is in de maand februari geen topdrukte op het gebied van tuinonderhoud, maar als u in de lente wilt genieten van de prachtige bloei in uw tuin is het verstandig om even aan de slag te gaan.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

graskanten bijwerken

Onderhoud van het gazon

In februari neemt het aantal zonuren al wat toe en worden de dagen dus langer, dit kan gepaard gaan met een stijging van de temperatuur. Indien dit het geval is kunt u beginnen met het inzaaien van uw gazon op de mogelijk ontstane kale plekken. Mocht zo’n temperatuurstijging uitblijven dan is het verstandig om, net zoals vorige maand, zo min mogelijk over uw gazon te lopen. Daardoor kunt u grote beschadigingen voorkomen.

De maand februari behoort tot de maanden met de regendagen, daarom is er een kans dat er grote plassen water blijven liggen op uw gazon. Het beste wat u dan kunt doen is met bijvoorbeeld een mestvork op meerdere plekken gaten prikken in het gras. Het overtollige water zal hierdoor wegzakken.

tuinonderhoud februari gazon

Snoeiwerkzaamheden

Februari is een maand waarin er genoeg gesnoeid kan worden. Hieronder staan enkele voorbeelden van wat er gesnoeid mag of moet worden, en hoe dat moet gebeuren.

  • Pitvruchtbomen, zoals appel- en perenbomen, zijn tot en met de maand maart te snoeien. De boom herstelt het best wanneer er gesnoeid wordt op een zachte, bewolkte dag waarop geen regen valt. Snoeien bij vorst moet u niet aan beginnen.
  • Voor het snoeien van struiken, zoals heesters, en andere planten is de maand februari het laatste moment dat dit nog kan. Wanneer dit later gebeurt zullen zij tijdens de zomermaanden niet in de ideale staat verkeren.
  • Clematissen die niet in het voorjaar bloeien mogen worden gesnoeid. Deze planten kunnen op 25 centimeter boven de grond worden afgesnoeid en zullen zeer snel weer opkomen. Bij clematissen die wel in het voorjaar bloeien zijn de bloemknoppen al gevormd, daar hoeft u dus niet meer aan te zitten.
  • Rozen kunnen wanneer de weersomstandigheden het toe laten vanaf februari gesnoeid worden, maar het is het beste om hiermee te wachten tot maart en daarom kunt u in het artikel van volgende maand meer lezen over het snoeien van verschillende soorten rozen.

Onderhoud van de vijver

Uw vijver eist ook in de maand februari nog weinig aandacht op. Wel is het nog steeds van belang om in de gaten te houden of uw vijver niet (te lang) is dichtgevroren. Uw vissen zullen ook in februari zich nog voornamelijk passief gedragen in uw vijver en hebben bij temperaturen van 6 graden of lager nog geen behoefte aan voeding. Wel moet u alert zijn op een mogelijk zuurstoftekort en ziekteverschijnselen bij de vissen.

Onderhoud van beplanting en border

Februari is een geschikte maand voor het verpotten van de meeste kuipplanten. Na de winter hebben veel kuipplanten namelijk nog maar weinig blad en kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Allereerst is het nodig om dode takken en takken die door het hart van de plant groeien te verwijderen. Hierna kunt u de lange takken boven een oog dat naar de buitenkant wijst afknippen, waardoor de plant weer nieuwe zijscheuten gaat vormen.

Als deze snoeiwerkzaamheden erop zitten dan kan de plant worden verpot in verse potgrond. Belangrijk is dat de aarde rondom de wortels goed wordt aangedrukt en dat er voldoende water wordt gegeven. Vervolgens kunt u de kuipplanten plaatsen op een lichte plek, maar kijk uit dat u hem niet vol in de zon zet. Uw verse potgrond bevat voldoende voeding voor de eerste zes weken, daarna kunt u zo nu en dan de plant bijmesten voor de optimale groei.

Verder kunt u bomen en planten die te groot worden voor een pot, denk daarbij aan Bougainvellila’s en citrusbomen, worden verplant. De grond zal namelijk spoedig warmer worden en daardoor is de kans dat de plant aanslaat aanmerkelijk groter.

tuinonderhoud februari beplanting

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachtig in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen te allen tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down