Tuinonderhoud april
6 min. leestijd

Tuinonderhoud april

Heeft u een mooie tuin en wilt u deze graag goed onderhouden? Bent u benieuwd naar onderhoudswerkzaamheden in de maand april? De tuin verdient in elke maand van het jaar uw aandacht en daarom praten wij u in dit artikel bij over tuinonderhoud in april.

Om te weten wat u allemaal kunt doen voor uw tuin is het handig om eerst te weten wat tuinonderhoud inhoudt. Eenvoudig gezegd kunnen we tuinonderhoud scheiden in vier kernpunten: Onderhoud van het gazon, snoeiwerkzaamheden, onderhoud van de vijver en onderhoud van beplanting en borders. Uw tuin verlangd op het gebied van deze vier hoofdzaken elke maand van het jaar wat anders van u en daarom is het van groot belang dat u weet wat u wel en niet hoeft te doen voor uw tuin.

De lente is inmiddels alweer een volle gang, de nieuwe bloei is ingezet en de dagen worden weer langer. Op het gebied van tuinonderhoud gaat u het ietwat drukker krijgen, maar met de juiste kennis en aanpak zult u uit het resultaat hopelijk veel voldoening halen.

Onderhoud van gazon in april

Het kan zijn dat uw gras op bepaalde plekken ongelijk is en/of kale of zieke plekken bevat. Het ongelijke is geen groot probleem omdat niet alle grassoorten even snel groeien. Wat belangrijk is om het gras te laten groeien is dat het gazon de komende tijd minimaal een keer per maand gemaaid wordt en dat het in de periode maart tot en met september minimaal drie keer bemest wordt.

De kale of zieke plekken kunnen eenvoudig en snel worden weggewerkt door dat gedeelte uit de grasmat te steken en het achtergebleven gat op te vullen met een nieuwe, op maat gesneden, plag gras. Indien uw gazon grof gras bevat kunt u deze ook verwijderen en de ontstane gaten opnieuw inzaaien. Om ervoor te zorgen dat uw gazon er helemaal tiptop uitziet kunt u langs de randen van het gazon de sprieten die over klinkers en tegels groeien afknippen doormiddel van een snoeischaar of kantknipper.

Over uw klinkers en tegels gesproken, het is erg verstandig als u alvast bezig gaat met het wieden van het onkruid dat mogelijk daartussen zit. Door het onkruid in het begin van het seizoen al aan te pakken voorkomt u dat het uit de hand loopt.

Voordat we verder gaan. Wie zijn wij?

Mijn naam is Hans Bauke Tuinier van Hoveniersbedrijf Tuinier. Ons team van meer dan 10 mensen heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 60.000 meter tuin onderhouden. Wilt u uw tuin laten onderhouden door een professioneel en betrouwbaar hoveniersbedrijf?

tuinonderhoud april

Snoeiwerkzaamheden in april

Op het gebied van snoeiwerkzaamheden nemen uw taken het meest toe. U doet er verstandig aan om hagen zoals liguster, leylandii en taxus maandelijks te snoeien. Mocht u beschikken over coniferen of andere heesters dan kunt u die het beste regelmatig erg licht snoeien. Door dit regelmatig bij te houden voorkomt u dat zij te breed worden.

Vorige maand hebben wij u verteld over het snoeien van de verschillende soorten rozen. Veel van deze rozen zijn momenteel in bloei en zien er prachtig uit. Mocht u een uitgebloeide bloem van de rozen zien dat kunt u die beter verwijderen. Door dit te doen kunt u namelijk langer genieten van uw bloeiende rozen. 

snoeien in april

Vijveronderhoud

Heeft u al uw vijver gecontroleerd op zuurstof? Zo ja, goed bezig! Zo nee, doe dat dan snel. U kunt het leven van uw vissen redden door te zorgen voor het juiste zuurstofgehalte. Mocht uw vijver te weinig zuurstof bevatten dan is dit al vrij eenvoudig op te lossen door en bijvoorbeeld een plant in te plaatsen. Verder vragen uw vijver en vissen in april weinig aandacht, maar mocht u niet tevreden zijn over de helderheid van uw vijver dan leest u hieronder zes tips om daar mee om te gaan:

  • Kies de juiste plek voor uw vijver. Het is voor uw vijver het best wanneer hij ligt op een plek waar hij zowel zon als schaduw krijgt op een dag. Vanaf het voorjaar geldt de vuistregel dat uw vijver het liefst zo’n zeven uur zon ontvangt per dag. Dit is namelijk het aantal uur dat de zuurstofplanten in uw vijver nodig hebben. Mocht u vijver pal in de zon liggen dat mag u de vijver voor zo’n 30% bedekken met waterplanten zoals waterlelies.
  • Verwijder bladeren en zaden. De gezondheid van uw vijver kan erg worden aangetast wanner bladeren en zaden van bijvoorbeeld dennen- of eikenbomen te lang in uw vijver blijven liggen.
  • Toon geduld. In het begin van het voorjaar kan het zijn dat uw vijver groen(ig) wordt. Dit lost zich vaak vanzelf weer op dankzij de zuurstofplanten die zich in uw vijver bevinden. Mocht u nieuwe zuurstofplanten willen plaatsen dan moet u dat doen wanneer de temperatuur boven de 16 graden Celsius ligt.
  • Ga voorzichtig om met het voer dat u aan uw vissen toedient. Wanneer de vissen teveel voer krijgen zal het voer achterblijven in de vijver en daar het milieu aantasten.
  • Dien hard kraanwater toe. Het water in uw vijver wordt door de neerslag steeds zachter. Het kan geen kwaad om af en toe een klein gedeelte van het water in uw vijver te vervangen voor harder kraanwater. Om de kwaliteit van het water in uw vijver meten zijn er testapparaten op de markt.
  • Maak een lavabed. Door uw vijver voor een derde deel te vullen met lavasteentjes zorgt u ervoor dat het water, dat door de pomp tussen de stenen door komt, wordt gefilterd. Door deze maatregel wordt het water in uw vijver eigenlijk constant gefilterd.

Onderhoud van beplanting en borders

Op dit gebied heeft u deze maand geen verplichtingen, maar desalniettemin is het verstandig om hieronder te lezen wat u voor uw tuin kunt betekenen.

  • Heeft u geen heester en/of rozen in de tuin en heeft u daar een beetje spijt van? In de maand april kunnen wel degelijk nog gepland worden. De rozen die u nu plant zullen na de zomer in bloei staan.
  • Om de beplanting te bemesten is april misschien wel de perfecte maand. De planten in uw tuin nemen namelijk in deze maand de meeste voedingsstoffen op.
  • Planten, terrasfruitbomen en andere niet winterharde bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan kunt u langzaam aan de kou laten wennen. U kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna ‘s nachts weer binnen te halen.
  • Bloemen en planten die in het voorjaar bloeien, zoals bijvoorbeeld narcissen, die slecht hebben gebloeid kunt u het beste labelen. Door inzichtelijk te maken welke dit zijn kunt u in augustus efficiënt te werk om deze te rooien, te delen en opnieuw te planten.

Vrijblijvend kennismaken

Bent u woonachting in Zuid-Holland en bent u geïnteresseerd in onze tuinonderhoud dienstverlening? U kunt ons bellen, mailen maar u kunt ook het contactformulier op onze site invullen! Wij nemen ten alle tijde zo snel mogelijk contact met u op.

Misschien interessant?

Hoveniersbedrijf uit Zuid-Holland

Wilt u een tuin laten onderhouden in provincie Zuid-Holland? Hoveniersbedrijf Tuinier is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Wij zijn actief in de omgeving van Rotterdam, den Haag, Utrecht en Middelburg. Wij onderhouden met grote regelmaat tuinen in Schoonhoven, Spijkenisse, Ridderkerk. Maar ook plaatsen als Waddinxveen en Vlaardingen zijn ons niet vreemd.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down